Bořit umí každý, vytváření hodnot je těžší

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neshledal pochybení ve výběrových řízeních na Bazén Liberec a Revitalizaci Městských lázní na galerijní objekt. Máte radost?“ ptáme se generálního ředitele společnosti SYNER Ing. Martina Borovičky.

MB: Nemluvil bych o radosti. Je to potvrzení toho, co jsme tvrdili od samého začátku, když proti naší společnosti ze strany bývalého primátora Jana Korytáře byla rozpoutána pomlouvačná kampaň. Přesto se pořád ale najdou lidé, kteří dál šíří nesmysly o zmanipulování zakázek. Jsem přesvědčen, že neustálým zdržováním může město Liberec přijít nejen o možnost opravit svůj majetek, ale především o dotace na to získané.

Ti, kteří uvedené zakázky, kde v případě bazénu byl vítězem SYNER a u lázní pardubická firma Chládek a Tintěra, neustále kritizují a neztotožňují se s rozhodnutím antimonopolního úřadu jsou exprimátor Jan Korytář a exnáměstek Jaromír Baxa. Oba se nechali přes média slyšet, že pokračují v přípravě podnětu k Evropské komisi, ba dokonce naznačovali, zda ÚOHS neodvedl práci liknavě. Jak vnímáte tato tvrzení?

MB: Opět se potvrzují naše slova ze začátku uměle vytvořené aféry, kdy nás bývalý primátor používal jako zástupný problém s obavy před svým odvoláním. Když si Jan Korytář myslel, že je něco v nepořádku, měl se bezodkladně obrátit na ÚOHS a ne si hrát na detektiva. Učinil tak až poté, co bravurně zvládl přes média vypouštět různé konstrukce. Teď, když úřad potvrdil transparentnost procesu, tak se mu rozhodnutí opět nezamlouvá. Jan Korytář a skupina kolem jeho osoby namísto rozvoje města systematicky volí postup destrukce. Mají svaté právo se obrátit na kohokoli. Jejich poslední reakce na rozhodnutí ÚOHS ale spíše připomíná nedorostlého jedince. Naší snahou je tvořit hodnoty.

Na zasedání libereckého zastupitelstva (31. března t.r.) Jan Korytář slíbil, že pokud antimonopolní úřad bude důvody zkoumání zakázek považovat za neopodstatněné, tak sám z křesla primátora odstoupí. Situace se změnila, nicméně nepůsobí to na Vás skutečně jako zarputilý postoj proti SYNER?

MB: Tento výrok mě utvrzuje v tom, že vlastně nechtěl konat pro blaho města, ale pro svůj vlastní prospěch. Jinak si nedokážu vysvětlit, poté co ÚOHS jasně rozhodl, že není schopen se omluvit a přiznat, že i on se může splést.

Minulý týden úřad rozhodl také v případě zakázek na stavby pro lyžařské MS 2009 a nezapomněl jmenovat společnost, kterou řídíte.

MB: Ano, ale bohužel nikdo neuvádí, že ze zmiňovaných 700 miliónů korun prostavěných na Ještědu jsme realizovali tři zakázky v souhrnné hodnotě 29,5 miliónu korun. To jsou zhruba 4 procenta. Firem, které se na projektech podílely je mnohem víc, ale zkrátka si zase všichni myslí, že to celé stavěl SYNER.

Firma SYNER podala k antimonopolnímu úřadu podnět a to na projekt revitalizace Soukenného náměstí, který exprimátor Korytář zrušil z důvodů nedostatku financí. Jak se vyvíjí tento případ?

MB: Silně pochybujeme o tom, že zakázka byla zrušena z nedostatku peněz v rozpočtu. Nicméně víme, že úřad stížnosti přidělil evidenční číslo, zabývá se jí a my vyčkáme konečného rozhodnutí. Ostatně práce na zakázkách po celé republice máme dost.