V Liberci byla dnes zahájena dostavba městského bazénu. Ten se poprvé veřejnosti otevřel v 80. letech minulého století a postupem času procházel dílčí modernizací, jako například dostavěním 150 m dlouhého nerezového tobogánu. Dnes započatá etapa zahrnuje přístavbu, která bude využívat technologii stávajícího bazénu a po dokončení nabídne mj. devítimetrovou výcvikovou věž pro potápěče a nový pětadvacetimetrový bazén se šesti drahami a variabilní výškou hladiny určený zejména pro plavecký výcvik školáků. “Bazén bude bezbariérový,” řekl vedoucí koordinátor dotací EU libereckého magistrátu Michal Vereščák.

V přístavbě se nachází i malý bazén se slanou vodou a dětská sauna. Projekt je spolufinancován z evropských fondů, které pokryjí 85 procent z celkových nákladů 140 miliónů korun, zbylou část zainvestuje Statutární město Liberec. Stavební společnost SYNER, s.r.o., která zvítězila s nejnižší nabídkovou cenou ve veřejné soutěži, hotový bazén předá v srpnu 2012. „Pro nás je to již osmý bazén, když minulosti jsme za podobné realizace vyhráli i dvě prestižní ocenění v soutěži Stavba roku,“ uvedl Miroslav Kot, obchodní ředitel SYNER.

“Pro město je tento projekt důležitý hlavně kvůli školnímu plavání, učit neplavce ve velkém bazénu je velký problém,” řekl náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc. Město podle něj má i menší bazény ve školách, byly ale většinou vybudovány v 70. letech minulého století a jejich technologie je dožilá. “Investovat do jejich oprav by pro město bylo velmi nevýhodné,” dodal Šolc.