Po absolvování Státní průmyslové školy v Hradci Králové – Vyšší školy stavitelské Zdeněk Baťka nastoupil do uranového průmyslu, na nějž navázala Základna rozvoje pro uranový průmysl ve Stráži pod Ralskem a poté Luhov, a.s., a prošel  si od píky  stavbařskými  profesemi.  V roce 1993 nastoupil do společnosti  SYNER, kde se potkal s řadou kolegů z  Luhova, kteří do mladé firmy přešli. V SYNER aktivně působil do konce roku 2013. Zdeněk Baťka za svůj dlouholetý a plnohodnotný  pracovní život měl jen dva zaměstnavatele – stavařinu v uranovém průmyslu a stavařinu v SYNER.

Zdeněk Baťka byl mentorem a koučem. Byl to on, kdo přijímal Petra Syrovátka mezi stavbaře a kdo ve stejném závodě vykonával funkci výrobního náměstka Jiřímu Urbanovi. Byl to Zdeněk Baťka, kdo od roku 1993 byl mezi těmi, kteří dávali vznikající společnosti SYNER pravidla a řád. „Naučil nás poctivému přístupu k řemeslu,“ říká  Petr  Syrovátko. „Vedl nás k tomu, abychom nepodceňovali kvalitu a zaváděl do mladé firmy normativy kvality a bezpečnosti práce,“ uvádí Jiří Urban. Jak Petr Syrovátko, tak Jiří Urban si na Zdeňku Baťkovi cenili nejen odbornosti, kterou rád  a úspěšně předával, ale také nesmírné lidskosti. Zdeněk Baťka pro všechny, se kterými se potkal, zůstane legendou a vzorem.

Desítky stavbyvedoucích s úctou v hlase Zdeňka Baťku při různých příležitostech zmiňují. Mezi nimi je jak Petr Netušil, který Zdeňka Baťku ve všech rozhovorech vždy vyzdvihoval jako nejlepšího ze svých nadřízených, tak výrobní ředitel společnosti Doni Juras, který se od něj naučil nejen řemeslu, ale i přístupu k lidem a považoval ho za svého velikého učitele. „Uměl myslet na své podřízené, které ale vždy bral jako kolegy. Nic jim neodpustil, ale byl nesmírně lidský a spravedlivý a veškerou činnost směřoval ku prospěchu firmy,“ říkají společně  stavbaři a technici, kteří buď „prošli školou“  Zdeňka  Baťky a nebo měli příležitost sledovat jeho práci. A nebylo divu, že tento  Zdeněk Baťka  byl  s respektem zmiňován při význačné a první republikově oceněné stavbě SYNER, kterou se stala   ZUŠ v Liberci.

Zdeněk Baťka zemřel v pondělí 16. června 2014.

Zaměstnanci  SYNER a S group holding přišli o náročného a kvalitního učitele a výborného kolegu a parťáka.

Loučíme se a děkujeme.                                                   Čest  jeho památce!