Ve Sloupu v Čechách na Českolipsku se od letošního jara mění areál původního hostince z 18. století na komplex tří budov, které do budoucna mají sloužit jako komunitní centrum. I když na stavbách panuje čilý ruch, našla dodavatelská firma SYNER prostor, aby pro skupinu učňů ze Střední odborné školy v Doksech uspořádala prohlídku staveniště. Budoucí zedníci prošli školením o bezpečnosti práce, prohlédli si moderní i léty osvědčené způsoby zdění a zajímali se o praktické zkušenosti, které každá rekonstrukce přináší.

„Naši kluci ve škole dělají sanační omítky, štukují nebo pokládají chodníky. Jsme rádi, když se mohou dostat na skutečnou stavbu, navíc rekonstrukce historických budov je úplně něco jiného než rodinný dům,“ říká Jiří Dohnal, učitel odborného výcviku z dokské školy a dodává, že za dva měsíce pozná, zda jeho učeň má na stavařinu nebo ne. Všechny své svěřence kladně hodnotí, trochu lítosti projeví u nedostatečného zájmu o další studium. „Většina kluků chce hned po škole odejít do pracovního procesu. Práce je to krásná, ale náročná a sami se tak připravují o možnost získat další vzdělání,“ uzavírá Dohnal.

Ze Sloupu se skupinka přesunula do Hradčan, kde ji čekala prohlídka rekonstruované čistírny odpadních vod, kterou také provádí firma SYNER. „Je to něco jiného, než klasická zedničina, kterou nás ve škole učí,“ neskrýval překvapení Vladimír Blažek ze třetího ročníku. Pro něj byla stavařina jasnou volbou výběru profese. V rodině jsou otec, strýc i děda vyučení zedníci. „Na minulé prázdniny jsem si našel brigádu v oboru. Zatím ještě nevím, kam po škole půjdu, ale rád bych se uchytil ve větší stavební firmě,“ dodal učeň.