Liberec – Je málo tuzemských firem, které bez přestávky podnikají od začátku 90. let minulého století a které jsou navíc ve svém oboru úspěšné. K takovým firmám se řadí společnost SYNER založená v Liberci, která již dlouho působí po celé ČR i v zahraničí. V republice je SYNER jedinečný ve výstavbě multifunkčních hal, letos předal již třetí takový projekt a to Werk Arénu v Třinci. Společnost, za kterou stojí tuzemský kapitál, působí na trhu již 23 let. Z firmy startující v regionu s malými stavebními zakázkami se časem stala společnost patřící do TOP 15 nejvýznamnějších stavebních subjektů CŘ. Nechybí ji tituly Stavba roku. Postupnou transformací položil SYNER základy vzniku S group holding s dalšími divizemi. SYNER za poslední fiskální rok vykázal přes 3,6 miliardy korun tržeb a provozní zisk kolem 90 miliónů korun. Dlouhodobě firma vyniká v produktivitě práce, která je až 11x vyšší než republikový průměr.

Největší rozmach stavaři zažívali v roce 2008, kdy se na území ČR prostavělo 547 miliard korun. Po době boomu ale právě na stavební byznys drtivě dopadla celosvětová krize a zmrazení poptávky po nových projektech. Bytová výstavba spadla o desítky procent, příliv zahraničních investorů se zabrzdil, nové továrny nevznikaly, stát začal šetřit na infrastruktuře. Toto s sebou přineslo vlnu propouštění, nárůst insolvenčních návrhů, nezdravé soutěžení, ale také pročištění trhu v rámci konkurence. „Rok 2008 pro nás i ostatní byl skutečně rekordní, tržby SYNER dosáhly hranice 4,7 miliardy korun,“ uvádí její výkonný ředitel Robert Špott a pokračuje: „Konkurence se objevila ve všech segmentech – personální agentury se předháněly v hledání odborníků i zahraničních dělníků, výrobci stavebních materiálů nestíhali, firmy si přetahovaly lidi. Pak přišla studená sprcha a kdo se jako my nepřipravoval, dnes s největší pravděpodobností už v oboru není.“ Tou přípravou rozumí Špott postupné kroky, kdy SYNER z firmy převážně orientované na pozemní stavby pronikl i do oblasti vodohospodářských a inženýrských staveb. „K libereckému SYNERu ještě před krizí přibyli dva sourozenci a to v roce 2005 kroměřížský SYNER Morava a dva roky později jihlavský SYNER VHS Vysočina – vše v nastavené strategii proniknout do dalších oblastí a tím diverzifikovat závislost na jednom segmentu. „I díky těmto krokům SYNER dál staví a oproti konkurenci jsme např. nemuseli masivně propouštět,“ říká Špott.

Blýskání na lepší časy

Poslední analýzy předpovídají stavebnictví už v letošním roce mírný růst. „O růstu se nedá příliš hovořit, dno neboli základna pro výpočet růstu byla v předchozích letech tak hluboko, že i mírný současný nárůst zakázek, vynáší křivku vzhůru. Odhaduji, že odraz ode dna se projeví až v příštím roce,“ tvrdí Špott. SYNER je v polovině hospodářského roku a pod smlouvami má projekty v hodnotě téměř 3 miliardy korun. „Letos dokončujeme zakázky velmi rozmanitých finančních velikostí: od objemově menší rekonstrukce historického domu v pražské Pařížské ulici, přes stamilionovou rekonstrukci novojičínské nemocnice, až po miliardový kancelářský komplex ArtGen v pražských Holešovicích. Také jsme čerstvě dokončili a zkolaudovali multifunkční Werk Arénu v Třinci. Všechno jsou to krásné projekty a my si vážíme investorů, kteří nám umožnili u toho být,“ dodává Špott. V tuzemském měřítku je ve výstavbě multifunkčních hal SYNER skutečně unikát, jde v pořadí o třetí víceúčelovou halu, tentokrát s kapacitou 5200 diváků, která vyrostla na zelené louce.

Společnost SYNER byla založena v roce 1991, o dva roky později se stala právnickou osobou. Dnes je součástí stavebně-inženýrského koncernu S group holding, a.s., který vedle stavebnictví podniká v developingu a správě nemovitostí. Za své projekty byl SYNER pětkrát oceněn titulem Stavba roku, pravidelně se umisťuje v anketách Českých 100 Nejlepších nebo Czech Top 100, ze kterého si odnesl titul Dynamická firma roku. SYNER úspěšně obhajuje oprávnění užívat značku Czech Made i titul Bezpečný podnik, od agentury ČEKIA naposledy získal ratingové hodnocení „vynikající“.